Výměníky tepla od společnosti Kelvion – pro vyšší výkon a nižší emise

02. 11. 2017 Se svým portfoliem výměníků tepla je společnost Kelvion schopna uspokojit široké spektrum aplikací v námořní dopravě: počínaje standardními chladiči, včetně kompaktních a robustních ohříváků a chladičů oleje, až po recirkulační chladiče výfukových plynů, které umožňují snížení emisí oxidu dusíku až o čtyři pětiny.

[Translate to Czech Republic:] A Kelvion exhaust gas recirculation cooler
[Translate to Czech Republic:] A Kelvion oil cooler from the PF series

Recirkulační chladiče výfukových plynů (Exhaust Gas Recirculation Cooler, ERG) pro dvoudobé a čtyřdobé motory

Pro efektivní snížení emisí oxidů dusíku recirkulací výfukových plynů musí být výfukové plyny smíchány s plnicím vzduchem až po ochlazení. Recirkulační chladiče výfukových plynů(ERG)od společnosti Kelvion přenášejí teplo do mořské vody nebo upravené sladké vody. Vyznačují se konfiguracemi s žebrovanými trubkami a geometrickými charakteristikami žeber pro dosažení maximální účinnosti: tím je minimalizována kontaminace na chladicím povrchu, který je v kontaktu s plynem. Speciální struktury vyražené na povrchu žeber vytvářejí turbulence, které zajišťují, že plyn, k jehož ochlazení má dojít, bude ochlazen efektivně na všech plochách výměníku tepla. Tím je maximalizován přenos tepla. Recirkulační chladiče výfukových plynů Kelvion jsou vyrobeny z nerezové oceli, která je odolná vůči působení vysokých teplot i korozi a nabízí dlouhou životnost. Pro čtyřdobé motory se dodávají následující varianty: vysokoteplotní verze pro teploty výfukových plynů až do 700 °C a nízkoteplotní verze s následným vypuštěním pro výfukové plyny o maximální teplotě 200 °C. Recirkulační chladiče výfukových plynů společnosti Kelvion se dodávají i pro dvoudobé dieselové motory s výkonem ve středním až vysokém rozmezí. Nabízejí velmi vysokou odolnost proti korozi: což je zapotřebí vzhledem ke zvýšenému riziku koroze u dvoudobých dieselových motorů, kde se do plynového potrubí montuje předřazená čistička plynu.

Chladné hlavy (válců) s chladiči společnosti Kelvion

Modely Kelvion řady PF jsou určeny pro účinné chlazení olejů, jako je například mazací nebo převodový olej, i paliv, jako je například motorová nafta pro lodní motory a lodní plynový olej. Tyto modely se dodávají v širokém sortimentu velikostí a verzí a jsou určeny pro provoz až do maximální teploty 120 °C a tlaku 10 bar(g) uvnitř pláště se žebrovanými trubkami nebo pro aplikace do maximálního tlaku 16 bar(g) na straně, která je v kontaktu s olejem. Dvojité těsnicí O-kroužky spolehlivě oddělují olej od chladicího média. U plášťových a trubkových výměníků tepla řady PF není každá jednotlivá trubka vybavena chladicími žebry. Místo toho všechny trubky využívají jeden chladicí blok s žebry – robustní konstrukční návrh s dobrým odvodem tepla. Výsledkem je, že chladiče řady PF jsou až o 60 % menší a lehčí než plášťové a trubkové výměníky tepla bez žeber se srovnatelným výkonem.

Řada produktů Bloksma NF výrobce Kelvion nabízí další, zejména kompaktní chladiče. Mohou chladit olej turbín, dieselové nebo benzínové motory, převodovky a ložiska, nebo mohou odvádět teplo z hydraulických jednotek, chladicích systémů a vzduchových kompresorů. Jejich kompaktní design umožňuje zákazníkům šetřit náklady počínaje investičními. Další úspora nákladů je realizována v provozu díky malé spotřebě vody a nízkému poklesu tlaku. Modely řady Bloksma NF se dodávají s různými možnostmi připojení pro různé instalace. Tyto chladiče jsou určeny pro provozy s tlakem až 30 barů na straně, která je v kontaktu s vodou a olejem, a teplotou média, která může dosahovat až 120 °C.

Deskové výměníky tepla: modulární a účinné

Vlastníci lodí mohou využít zkušenosti společnosti Kelvion v oblasti deskových výměníků tepla – například na tvrdo spájených deskových výměníků tepla řady GKS a WP-OC. Modely WP-OC se vyznačují přírubovými deskami a jsou ideální pro chlazení mazacího oleje používaného u vysokorychlostních dieselových nebo benzínových motorů. Výhody modelů řady WP-OC oproti plášťovým a trubkovým výměníkům tepla vyniknou u aplikací, které zahrnují velké objemy a nízké teplotní rozdíly médií. Na tvrdo spájené výměníky tepla řady GKS také vykazují efektivní odpor vůči účinkům teploty a tlaku: jsou určeny pro provozní podmínky až 200 °C a maximální tlak 40 bar(g), například pro chlazení oleje. Nejčastěji se však používají v topných okruzích a dalších aplikacích vyžadujících temperování vody.